Wahlsténin historia

100-vuotiaan yrityksen historiaan mahtuu monenlaisia käänteitä ja hetkiä. Mistä kaikki on alkanut, ja miten tämä päivä on rakentunut? Tutustu suomalaiseen menestystarinaan aikajanan avulla!


  • Nykyään Wahlstenilla on Lahdessa kaksi tehdasta – hevos- ja koiravarustetehdas ja lemmikkiruokatehdas. Kesällä 2018 Wahlstén osti Rahulan Rehu Oy:n koiranruokatehtaan, ja tulevaisuudessa koiratuotteisiin tullaan panostamaan entistä enemmän. Jokimaalla Wahlsténin ammattiompelijat valmistavat laadukkaita W-Profile-tuotteita edelleen. Mallistoon on lisätty nyt erilaiset koiratuotteet, joita on kehitetty yhdessä koira-alan harrastajien kanssa parhaan mahdollisen lopputuloksen saamiseksi. W-Profile on ainoana hevos- ja koiratarviketuoteperheenä saanut avainlipputunnuksen osoituksena suomalaisesta työstä ja laadusta. Nykyään yrityksen toimitusjohtajana toimii Petri Katajamäki. Ensio Wahlstén asustaa edelleen Lahdessa, ja voi hyvin.

  • Vuonna 2017 Velj. Wahlsten on Pohjoismaiden suurin ratsu- ja ravitarvikkeita valmistava ja maahantuova yritys. Viennin osuus koko liikevaihdosta on jo 40%. Suurimmat vientimaat ovat Ruotsi ja Ranska, mutta myös muut Euroopan maat, Venäjä ja Yhdysvallat ovat merkittävässä roolissa. Kun vuonna 2016 syksyllä kävi selväksi, etteivät Anne ja Jukka Santosen lapset ole kiinnostuneita jatkamaan yritystä, tuli ajankohtaiseksi miettiä yrityksen tulevaisuutta. Mitään kiirettä myynnille ei ollut, mutta tiedossa oli, että myymisessä saattaa vierähtää vuosia. Tärkeää sisaruksille oli, että suvun perinne jatkuu, ja että työntekijät saisivat jatkaa. Wahlsténin arvoa ja mahdollisia myyntikanavia alettiin kartoittaa. Markku Wahlstén näki hyvältä vaikuttavan lehtiuutisen WestStar Oy:stä, ja otti yhteyttä Heikki Savolaiseen. Esikauppakirja allekirjoitettiin keväällä 2017, ja lopullinen kauppa 14.8.2017. WestStar Oy on kasvava Lahtelainen yritys, joka halusi heti alusta alkaen sitoutua Wahlsténin kehittämiseen. Vanhat arvot pysyivät, uudet omistajat saapuivat.

  • 2000-luvun alku oli vahvaa kasvun aikaa, ja Wahlsténilla panostettiin erityisesti vienti- ja tukkukauppaan sekä tuotekehittelyyn. Erityinen virstanpylväs oli, kun eläinlääkäri Antero Tupamäen tytär Riikka Lehtonen otti yhteyttä, ja tiedusteli käsintehtyjä ratsutuotteita. Wahlstén oli tunnettu käsintehdyistä ravituotteistaan, ja Lehtonen toivoi samaa laatua edustavia ratsutuotteita. Näin alkunsa sai W-Profile-tuotesarja. Lehtosen kanssa kehitettiin ensimmäiset W-Profile-tuotteet. Sarja on kasvanut ja monipuolistunut vuosi vuodelta, ja tuoteperhe on kehittynyt asiakkaiden toiveiden mukaan. Sitä mukaa, kun Wahlsténin väki löysi riittävän laadukkaita tuotteita, lisättiin valikoimiin lisäravinteita, loimia ja muita hevostarvikkeita. Vuonna 2012 Veljekset Wahlsten valittiin Maakunnan yritykseksi.